Hva gjør en kiropraktor?

Hva gjør en kiropraktor?

Kiropraktorer er eksperter på å diagnostisere og behandle plager i nerve-muskel-skjelettsystemet, eller muskelskjelettlidelser som det heter på norsk. Kiropraktorer har en 6-årig universitetsutdannelse inkludert turnustjeneste i Norge.

Ryggplager er den vanligste årsaken til at folk søker hjelp hos kiropraktor blant befolkningen, mens det i mindre grad er kjent at kiropraktorer også behandler alle andre tilstander hvor det er feilfunksjon og smerte i hele bevegelsesapparatet. I tillegg til ryggplager, er de vanligste tilstandene kiropraktoren behandler hodepine, svimmelhet, nakkesmerter, skulder- og armsmerter, brystsmerter, bekkensmerter, hoftesmerter, samt kne-, ankel- og fotsmerter.

Kiropraktoren ser pasienter i alle aldre, fra tidlig spedbarnsalder til alderdom. De fleste pasientene er imidlertid i midten av yrkesaktiv alder. Det er omtrentlig lik kjønnsfordeling blant pasientene.

Muskelskjelettlidelser ”Plager flest og koster mest” som det heter i en rapport fra Nasjonalt Ryggnettverk. De er hyppigste årsak til å oppsøke lege, sykefravær og uføretrygd. Kostnadene er enorme både for samfunnet og den enkelte som også rammes av redusert livskvalitet.

Årlig utfører Norges snart 400 kiropraktorer rundt 1.500.000 undersøkelser og behandlinger. Hvert år oppsøker 7-8% av befolkningen kiropraktor i følge Statistisk Sentralbyrås helseundersøkelser. Dette tilsvarer at hele 25% av alle som oppsøker behandling for muskelskjelettlidelser går til kiropraktor. En kan derfor trygt slå fast at kiropraktorene gjør en betydelig innsats, og utgjør en stor og viktig del av helsetjenestetilbudet på dette området.

En kiropraktor er offentlig godkjent og fungerer som primærkontakt. Dette innebærer at du som pasient kan komme direkte til oss uten legehenvisning, og bli fulgt opp med utredning, behandling og forebygging av dine nerve-, muskel- og skjelettplager.

Henvisning

En viktig del av primærkontaktrollen er samhandling med andre helseaktører. I de tilfellene du har behov for annen vurdering, kan vi henvise til spesialist. Tett dialog med din fastlege er nødvendig i mange tilfeller, dersom du tillater dette. Vi kan også henvise til fysioterapi for videre oppfølging.

Tilrettelegging på arbeidsplassen

I de tilfellene vi ser at arbeidsplassen er med på å forsterke dine nerve-, muskel- og skjelettplager, kan vi hjelpe deg med forebyggende råd og tilrettelegging, slik at du fungerer best mulig på jobb. Samhandling med NAV og din arbeidsgiver er ofte viktig i forbindelse med tilretteleggingen.

Noen ganger kan en sykmelding være nødvendig. Kiropraktoren kan sykmelde i opptil 12 uker. Statistikken viser at kiropraktorer sykmelder sjelden og kortvarig, men når det er nødvendig.

Henvisning til bildediagnostikk

En viktig del av kiropraktorens 5-årig utdannelse er radiografi og radiologi. Det vil si at vi kan både ta og vurdere røntgen. De fleste kiropraktorer i Norge henviser pasienter til eksterne røntgenavdelinger. Vi kan også rekvirere annen bildediagnostikk, slik som MR, CT og ultralyd. Ultralyd er for øvrig et område som flere og flere kiropraktorer benytter i sin diagnostikk, og noen videreutdanner seg på masternivå.

Trygderefusjonsavtale

Som primærkontakt har alle kiropraktorer direkte oppgjør med trygden. Det vil si at alle pasienter får deler av behandlingen dekket av NAVLes mer om gjeldende takster.

Kontakt oss

Fyll ut skjemaet, send mail eller ring oss.

    Kontaktinformasjon

     Mandag - Fredag: 0800 - 2000
    Vakttelefon er åpen også i helger og hverdager utenom vanlig åpningstid.
    Bestill time
    © 2021 Karlsen Kiropraktikk Skodje og Ørskog
    Utviklet av:
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram