Idrettsskader

En idrettsskade kan defineres som en skade som har oppstått på grunn av idrett eller fysisk aktivitet

Idrettsskader skjer innenfor de fleste idretter, men er hyppigere i kontaktidretter og ballidretter som fotball og håndball. De fleste idrettsskader rammer muskler, sener og leddbånd. Dette kalles bløtdelsskader og deles inn i akutte skader og belastningsskader som utvikles over tid.

Ved undersøkelse og behandling av idrettsskader er det svært viktig å gjøre en grundig evaluering av hele pasienten. Ved en kronisk akillesseneproblematikk vil det for eksempel være avgjørende å evaluere funksjonen i kne og korsrygg og bekken, i tillegg til undersøkelse av selve senen samt ankelleddet med fotfunksjon.

Behandlingen hos en kiropraktor kan bestå av tradisjonelle kiropraktiske teknikker som leddmanipulasjon og mobiliseringer, samt forskjellige bløtvevsteknikker som triggerpunktbehandlinger, triggerpunktbehandling med nåler (IMS), muskel-release-teknikker, stretching, og taping av ledd. Mange kiropraktorer bruker i dag også trykkbølgebehandling som en del av sin behandlingsstrategi.

Ved alle akutte smertetilstander i muskel-skjelettsystemet er R.I.C.E-prinsippet viktig;

  1. Rest (hvile). Legg merke til at det er viktig å holde området i lett bevegelse som f.eks. rolige gåturer, men også finne stillinger hvor man er mest mulig smertefri for at området skal hvile og slappe av.
  2. I-ice (is). Kjøle ned området med en kuldepakning i 15-20 minutter med et tynt beskyttende lag mot huden som f.eks. et glasshåndkle.
  3. Compression (kompresjon). Hvis mulig kan man legge på en bandasjee.
  4. Elevation (Elevasjon). Holde skade stedet mest mulig høyt.

Smertestillende medisiner kan benyttes.

© 2021 Karlsen Kiropraktikk Skodje og Ørskog
Utviklet av:
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram